Δυσαριθμησία

γράφει η Κατερίνα Παπατρέχα, Ειδική Παιδαγωγός

Η Δυσαριθμησία είναι μια ειδική μαθησιακή δυσκολία που παρουσιάζουν ορισμένα παιδιά στα μαθηματικά. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, η δυσαριθμησία είναι μια δυσκολία με βιολογική βάση και χαρακτηρίζεται από εγκεφαλική δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος σε τομείς που σχετίζονται με βασικές πλευρές της έννοιας της ποσότητας, των αριθμών και των πράξεων. Η δυσαριθμησία δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη του ατόμου, με τις γενικότερες ικανότητές του, με το πολιτισμικό περιβάλλον, την ψυχική υγεία ή την ύπαρξη αισθητηριακών προβλημάτων.

Όμως, υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό συσχέτιση μεταξύ των δυσκολιών ανάγνωσης, δυσκολιών προσοχής, δυσκολιών γραφής και δυσκολιών στην αριθμητική. Επίσης ,έχει υποστηριχτεί πως περισσότερο από το 60% των δυσλεξικών μαθητών παρουσιάζουν ταυτόχρονα και δυσαριθμησία.
endeiktika simadia dysarithmisias

 

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους η επίδοση ενός παιδιού μπορεί να τοποθετηθεί πιο χαμηλά από το αναμενόμενο στο μάθημα των Μαθηματικών, όπως :

• το κίνητρο

• οι μη κατάλληλες διδακτικές μέθοδοι

• το μαθησιακό περιβάλλον

• δυσκολίες προσοχής

• το άγχος για τα Μαθηματικά

• η ένταξη και η ενσωμάτωση παιδιών με διαφορετικό προφίλ στις σχολικές τάξεις όπου δεν τους δίνεται η ευκαιρία για δυνατότητα προόδου.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν μερικά παραδείγματα μη-νευροβιολογικών παραγόντων , οι οποίοι είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τη μαθησιακή επίδοση των μαθητών και καθιστούν απαραίτητη την αξιολόγηση από έναν έμπειρο κλινικό για την πιστοποίηση δυσαριθμησίας. Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, δε θα πρέπει το παιδί να διαγνωστεί με Αναπτυξιακή Δυσαριθμησία.

 

Διάγνωση Δυσαριθμησίας

Όσον αφορά την διάγνωση της Δυσαριθμησίας, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι όσο πιο έγκαιρη είναι η αξιολόγηση της μαθησιακής αυτής δυσκολίας, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει τόσο στη μη παρεμπόδιση της προόδου του παιδιού, όσο και στη μη υπονόμευση της ψυχολογικής του κατάστασης. Η αξιολόγηση των μαθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού πρέπει να γίνεται από Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο για αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων του παιδιού και από Ειδικό Παιδαγωγό, ειδικευμένο στις μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσγραφία κλπ.)

 

Πηγή : Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας