Οι πρώτες 1000 μέρες

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες, μια μοναδική ευκαιρία για την υγεία του παιδιού σου στο μέλλον!
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τις Πρώτες 1000 Ημέρες;
Οι πρώτες 1000 ημέρες αφορούν την περίοδο από τη σύλληψη μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια του μωρού.
Τι συμβαίνει τότε;


photo9 4
Οι Πρώτες 1000 Ημέρες είναι μια περίοδος ταχύτατης ανάπτυξης και σημαντικών εξελίξεων για το μωρό σου: μαζί με το σώμα και τα όργανα που εξελίσσονται, αναπτύσσονται επίσης ο εγκέφαλος, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η σωματική και διανοητική του ανάπτυξη βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό που θα βρεθούν ποτέ στη διάρκεια της ζωής του. Η πρόσληψη των σωστών θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να διευκολυνθεί αυτή η ανάπτυξη.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή αυτή την περίοδο;

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να χτίσεις την υγεία του παιδιού σου για το μέλλον. Τα μωρά συλλαμβάνονται και γεννιούνται με το δικό τους DNA, ένα μοναδικό συνδυασμό γονιδίων που παραμένει ο ίδιος σε όλη τους τη ζωή. Τα Οι πρώτες 1000 μέρες τελευταία επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, υποδεικνύουν πως αυτό το γενετικό αποτύπωμα παίζει ρόλο μόνο για το 20%, το πολύ, της μελλοντικής τους υγείας.

Όπως γνωρίζουμε σήμερα, ο τρόπος που εκφράζονται τα γονίδια του μωρού οφείλεται στον «προγραμματισμό» τους. Μελέτες έχουν δείξει πως η περίοδος από τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη μέχρι τη νηπιακή ηλικία, μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία ενός παιδιού.

Με άλλα λόγια, εξασφαλίζοντας μια σωστή διατροφή και ένα σωστό τρόπο ζωής στη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου των «1000 ημερών», μπορείς να “προγραμματίσεις” τα γονίδια του μωρού σου ώστε να εκφραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον.

Η διατροφή κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες δεν επηρεάζει μόνο βραχυπρόθεσμα την υγεία του μωρού, αλλά έχει και μια ισχυρή επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία του, κατά την ενήλικη ζωή του. Οι διατροφικές επιλογές κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών όπως παχυσαρκία, ελλιπή ανάπτυξη, διαβήτη, αλλεργίες και καρδιοπάθεια στην πορεία της ζωής του παιδιού. 

Πηγή : www.nutricia.gr