DEVELOPMENTAL TEST OF VISUAL PERCEPTION – Third Edition

Το DTVP-3 αποτελεί τη νεότερη έκδοση του ευρέως διαδεδομένου Developmental Test of Visual Perception της Marianne Frostig. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυσκολιών οπτικής αντίληψης και οπτικοκινητικών διαταραχών για παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών.

Το τεστ χωρίζεται σε 5 επιμέρους τομείς:

• Οπτικοκινητικός Συντονισμός (συντονισμός ματιού – χεριού): τα παιδιά πρέπει να ζωγραφίσουν με ακρίβεια οριζόντιες ή κάθετες γραμμές, σε συντονισμό με την οπτική πληροφορία που λαμβάνει

• Αντιγραφή: το παιδί αντικρίζει μία εικόνα, την οποία θα πρέπει εν συνεχεία να τη ζωγραφίσει σε ένα φύλλο χαρτιού. Η εικόνα λειτουργεί ως πρότυπο.

• Διάκριση εικόνας – φόντου: τα παιδιά πρέπει να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων ή φιγούρων, που είναι κρυμμένα σε μία εικόνα με πολύπλοκο ή ανακατεμένο φόντο

• Οπτικό Κλείσιμο: το παιδί αντικρίζει μία εικόνα, και εν συνεχεία πρέπει να επιλέξει την ίδια ακριβώς εικόνα από μία σειρά μη ολοκληρωμένων φιγούρων. Τα παιδιά θα πρέπει, νοητά, να συμπληρώσουν τα μέρη που λείπουν από τις φιγούρες, ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία την αντιστοίχιση.

• Σταθερότητα Φόρμας: τα παιδιά αντικρίζουν μία εικόνα, την οποία θα πρέπει εν συνεχεία να την εντοπίσουν σε μία σειρά φιγούρων, ακόμη και αν διαφέρει σε σχήμα, μέγεθος, υλικό και τοποθεσία.


Χρόνος Εξέτασης: 30 λεπτά
Τρόπος εφαρμογής: Ατομικά


Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των πέντε ανωτέρω τομέων επιφέρει τις κάτωθι υποδεξιότητες:

 Οπτική Αντίληψη μειωμένης κινητικής ικανότητας

 Οπτικοκινητική Ολοκλήρωση

 Σύνολο Οπτικής Αντίληψης (συνδυασμός μειωμένης κινητικής ικανότητας και ενισχυμένης οπτικοκινητικής δράσης)