ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Με τον όρο πλατυποδία περιγράφεται μια δυσμορφία των πελμάτων, κατά την οποία παρατηρείται ελάττωση ή και πλήρης εξάλειψη της ποδικής καμάρας του ποδιού.

Συχνά συνυπάρχει με διαφορετικού βαθμού βλαισότητα της πτέρνας. Τότε χρησιμοποιείται ο πιο δόκιμος όρος «βλαισοπλατυποδία».

Εισαγωγή:

Ραιβόκρανο ονομάζεται η πλάγια κλίση του αυχένα, η οποία εμφανίζεται με συνοδό πλάγια κλίση της κεφαλής.
Ετυμολογικά, ο όρος ραιβόκρανο προέρχεται από τις λέξεις ραιβό + κρανίο, δηλαδή στραβό κρανίο.

γράφει ο Βασίλης Π. Τσιτσιβός, Ορθοπεδικός Χειρουργός
Τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας
Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Ο όρος συγγενές εξάρθρημα του ισχίου χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη. Η Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου περιλαμβάνει ένα φάσμα ανατομικών ανωμαλιών του ισχίου, όπως:

                                                    γράφει ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος MD, MSC

Χειρουργός Oφθαλμίατρος

Η αμβλυωπία, γνωστή και ως ‘τεμπέλικο μάτι‘ αποτελεί την πιο συχνή οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας. Κατά την πάθηση αυτή, υπάρχει ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 2 με 3 στα 100 παιδιά παρουσιάζουν αμβλυωπία, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ατόμων που πάσχει αγγίζει τα 210 εκατομμύρια.

γράφει ο Βασίλης Π. Τσιτσιβός, Ορθοπεδικός Χειρουργός
Τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας
Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Η ΡΙΠ είναι συγγενής πάθηση(διαμαρτία).Χαρακτηρίζεται έτσι η παραμόρφωση στην οποία τα πόδια του νεογνού είναι γυρισμένα προς τα έσω. Η παραμόρφωση αυτή αναφέρεται αρχικά στον Ιπποκράτη, ο οποίος πρότεινε θεραπεία με χειρισμούς και περίδεση των ποδιών.

γράφει ο Κολοβός Αλέξανδρος, Φυσικοθεραπευτής

Η Νόσος Perthes είναι μία παθολογική κατάσταση τής άρθρωσης τού ισχίου στην παιδική-εφηβική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από κυκλοφορική (αγγειογενή) διαταραχή της ανάπτυξης του συζευκτικού χόνδρου (επιφυσιακή πλάκα), ο οποίος προοδευτικά μετατρέπεται σε οστό κατά την περίοδο ανάπτυξης τού ανθρώπου. Έτσι εξηγείται και ο επιστημονικός όρος “οστεοχονδρίτις” (Βλάχος Ι, 2015). Αποτελεί μία μορφή άσηπτης (μη λοιμώδους - μη μικροβιακής) φλεγμονής, η οποία παρουσιάζει 3 φάσεις: α) Ισχαιμίας χόνδρου και οστικής νέκρωσης, β) επαναγγείωσης και κατακερματισμού και γ) παραμόρφωσης και αναδιαμόρφωσης. Ο προαναφερθείς κύκλος φάσεων διαρκεί συνολικά 2 μέχρι 4 χρόνια. Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% περίπου, η νόσος έχει αμφοτερόπλευρη μορφή (Peltier LF, 1981).

γράφει ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τα παιδιά μιας και το τέλος των σχολικών υποχρεώσεων και ο καλός καιρός επιτρέπουν την ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι. Έξω από το σπίτι τα παιδιά σήμερα ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι στη θάλασσα, το ποδήλατο, το θαλάσσιο σκι, τα παιχνίδια στην παραλία, τα παιχνίδια στην ύπαιθρο, κατασκήνωση κ.α. Επίσης, λόγω του πολύ ελεύθερου χρόνου, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα στο σπίτι περνούν αρκετό χρόνο σε κάθε είδους οθόνη, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο, παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Βασίλης Π. Τσιτσιβός, Ορθοπεδικός Χειρουργός
Τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας
Μέλος Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης

Η έσω στροφή των κάτω άκρων συμβαίνει συνήθως σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Αναφέρεται και ως ‘’pigeon toe’’, δηλαδή ‘’δάχτυλο περιστεριού’’, εξαιτίας της προς τα μέσα στροφής του ποδιού . Συχνά αφορά και τα δύο πόδια, ενώ αποκαθίσταται, τις πιο πολλές φορές, χωρίς θεραπεία γύρω στην ηλικία των 6 ετών.

Συμπτώματα που συνιστούν διαταραχές στη λειτουργική όραση μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση των ματιών, τη συμπεριφορά του παιδιού όταν εκτελεί δραστηριότητες που απαιτούν οπτική προσοχή ή παράπονα που εκφράζει το παιδί όταν χρησιμοποιεί τα μάτια του (σε δραστηριότητες που απαιτούν έντονη οπτική προσοχή) ή μετά.

Γράφει ο Βασίλης Π. Τσιτσιβός MD, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Με τον όρο σκολίωση περιγράφεται η συνηθέστερη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για διεθνή λέξη (scoliosis), η οποία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σκολιός» που σημαίνει «στρεβλός-στραβός». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τη λέξη «σκολίωσις» για να περιγράψει την τρισδιάστατη αυτή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.