γράφει η Χριστίνα Μπλαχούρα – Δασκάλα Ζωγραφικής & Σχεδίου – Graphic Designer (Πτυχ. Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών)

Καθώς συζητάμε με πολλές μαμάδες μου λένε συχνά «Το παιδί μου δεν έχει ιδιαίτερη κλήση στη ζωγραφική, οπότε γιατί να το ξεκινήσω μαθήματα;».
Πόσο λάθος κάνουν με αυτή την σκέψη τους!!! Τα παιδιά αποκομίζουν πολλά και σημαντικά οφέλη μέσα από την τέχνη, καλλιεργείται η ψυχή και το πνεύμα τους χωρίς να το καταλαβαίνουμε!!! Η τέχνη μπορεί να τους κάνει να ταξιδέψουν κάπου αλλού, κάπου μακριά και με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Ας δούμε μαζί τι προσφέρει η τέχνη στα παιδιά μας:

γράφει ο Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Για πολλά παιδιά, το πιο διασκεδαστικό χαρακτηριστικό του να πηγαίνεις σχολείο είναι ότι συναντιέσαι με πολλά και διαφορετικά παιδιά. Εάν τα παιδιά έχουν δυσκολία στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας φιλίας, επακόλουθο είναι να προκύψουν σημαντικά προβλήματα. Δεν υπάρχουν κανόνες ως προς το πώς κάνουμε νέες φιλίες.

Από τα 6 και μετά μπορεί ένα παιδί να πάει κατασκήνωση, εφόσον το θέλει και είναι σε θέση να αποχωριστεί τους γονείς του. Ωστόσο, πρέπει και το ίδιο να θέλει και να μην το πιέσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες και για τα παιδιά, και πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να τις περάσουν όπως θέλουν. Άρα, ένα παιδί που νιώθει ασφαλές, δηλαδή, ένα παιδί που δεν έχει άγχος αποχωρισμού και δεν είναι παθολογικά εξαρτημένο από το γονιό, που έχει ενταχθεί στο περιβάλλον του σχολείου του, που έχει φίλους και λειτουργεί ομαδικά, μπορεί να πάει κατασκήνωση.

Τα νήπια που βλέπουν τηλεόραση είναι πιθανότερο μετέπειτα σε εξελιχθούν σε εφήβους που παραλείπουν να φάνε πρωινό, προτιμούν ανθυγιεινά τρόφιμα και δεν έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Preventive Medicine.

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες, μια μοναδική ευκαιρία για την υγεία του παιδιού σου στο μέλλον!
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τις Πρώτες 1000 Ημέρες;
Οι πρώτες 1000 ημέρες αφορούν την περίοδο από τη σύλληψη μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια του μωρού.
Τι συμβαίνει τότε;

Μετάφραση/επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Τα αδύναμα χέρια και δάκτυλα είναι συνηθισμένα σε παιδιά που έχουν δυσκολίες στις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Αυτά τα παιδιά τείνουν να αποφεύγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η χρήση ψαλιδιού μπορεί να βελτιώσει πολλές λεπτές κινητικές δεξιότητες όπως o αμφίπλευρος συντονισμός, το ένα χέρι να κρατάει το χαρτί και το άλλο να χρησιμοποιεί το ψαλίδι.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

1. Να περιμένει τη σειρά του
2. Να επαινεί τους άλλους
3. Να γιορτάζει τις επιτυχίες
4. Να βοηθάει τους άλλους
5. Να σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου

γράφει ο Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα χρωμoσώματα. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία. Εμφανίζεται σε ποσοστό 1:700 ως 1:800 και προκαλεί ποικίλου βαθμού νοητική υστέρηση, καθώς και ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα άτομα με σύνδρομο Down από οποιοδήποτε άλλο άτομο είναι η επιπλέον συμπλήρωση γονιδίων του χρωμοσώματος 21.

Μετάφραση / Επιμέλεια: Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής S.I

Η οπτική αντίληψη θεωρείται το γνωστικό κομμάτι της ερμηνείας του οπτικού ερεθίσματος, ή πιο απλά η ικανότητα να κατανοούμε αυτό που βλέπουμε. Αφορά την ικανότητα να επεξεργαστούμε νοητικά την οπτική πληροφορία με τέτοιον τρόπο ώστε να λύνουμε προβλήματα και να ενεργούμε αναλόγως τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Η οπτική αντίληψη είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες συστατικό στη μάθηση ενός παιδιού.

Μετάφραση/Επιμέλεια : Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Η διαδικασία της τουαλέτας είναι μία σημαντική ικανότητα για την καθημερινή ζωή με πολλές κοινωνικές επιπτώσεις. Για να μπορεί το παιδί να κατορθώσει αυτό το σημαντικό ορόσημο, τα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να δημιουργήσουν μία ξεκάθαρη ρουτίνα. Έτσι το παιδί θα μπορεί να γίνει επιτυχημένο στο σχολείο και σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν δοθεί από παιδιατρικούς Εργοθεραπευτές που έχουν εμπειρία στην εκπαίδευση γονέων όσον αφορά την καθιέρωση ρουτινών τουαλέτας.

Μετάφραση/Επιμέλεια : Γιάννης Τσιτσιβός, Εργοθεραπευτής

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε, τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο τους και να εντάξουμε στο καθημερινό τους πρόγραμμα τις δεξιότητες ντυσίματος. Το ντύσιμο είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, διότι περιλαμβάνει πολλά στάδια. Γι` αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να διδάξουμε το παιδί με υπομονή, επιμονή μα πάνω απ` όλα με αγάπη.