WISC-III

Το ελληνικό WISC-III είναι η ελληνική έκδοση της γνωστής κλίμακας νοημοσύνης για παιδιά, Wechsler Intelligent Scale for Children. Το τεστ αυτό κατασκευάστηκε από τον David Wechsler το 1949. Έκτοτε έγιναν δύο νέες αναθεωρήσεις, μία το 1971 και μία το 1991.

Η ελληνική έκδοση βασίστηκε στην τρίτη αναθεωρημένη αμερικανική έκδοση του 1991 (WISC-III) και στη βρετανική έκδοση του 1992 (WISC-IIIUK).

Είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 6 ετών-16,11 ετών. Χορηγείται ατομικά από ψυχολόγους με άδεια άσκηση επαγγέλματος.

Αποτελείται από επιμέρους κλίμακες που η κάθε μία αξιολογεί μια διαφορετική πλευρά της νοημοσύνης που όλες μαζί εκφράζουν αυτό που λέμε Γενική Νοημοσύνη του παιδιού. Η νοημοσύνη δεν είναι μία μονόσημη ικανότητα, αλλά μια σύνθετη λειτουργία συναποτελούμενη από πολλές επιμέρους ικανότητες. Γι αυτό, το τεστ περιλαμβάνει 13 επιμέρους κλίμακες οι οποίες αξιολογούν διάφορες νοητικές λειτουργίες (μνήμη, αφαιρετική σκέψη, αντιληπτική ικανότητα), τα αποτελέσματα των οποίων εξάγουν έναν ψυχομετρικό δείκτη, ο οποίος μας δείχνει τη γενική νοητική ικανότητα του παιδιού.

Έξι (6) από τις κλίμακες που χρησιμοποιούνται είναι οι Λεκτικές Κλίμακες. Η αθροιστική στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων στις κλίμακες αυτές εξάγεται ένας ενιαίος βαθμός για τη Λεκτική Νοημοσύνη.

Οι υπόλοιπες επτά (7) είναι Πρακτικές Κλίμακες. Το υλικό που καλείται το παιδί να χειριστεί και να απαντήσει είναι οπτικό-κινητικό και από την αθροιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων στις κλίμακες αυτές εξάγεται ένας ενιαίος βαθμός για την Πρακτική Νοημοσύνη.

Το WISC-III ως πολυθεματικό βοηθά στην ενδοατομική αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων του παιδιού. Βρίσκει εφαρμογή σε αρκετές περιπτώσεις, όπως:

 ψυχολογική αξιολόγηση ατομικών περιπτώσεων,

 σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων,

 πρόβλεψη για την πορεία εξέλιξης του νοητικού δυναμικού,

 μελλοντική σχολική και επαγγελματική επίδοση,

 τοποθέτηση του παιδιού σε ειδική μονάδα ενισχυτικής διδασκαλίας,

 λήψη διοικητικών αποφάσεων ειδικής πρόνοιας,

 κλινική και νευρολογική αξιολόγηση

 επισήμανση παιδιών με ασυνήθιστο προφίλ (παιδιά σχολικής ηλικίας με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες ή μαθησιακές δυσκολίες)

 

Πηγή:
Γεώργας. Δ., Παρασκευόπουλος. Ι., Μπεζεβέγκης, Η., Γιαννίτσας. Ν., Ελληνικό WISC-III Wechsler Κλίμακες Νοημοσύνης για Παιδιά (David Wechsler) – Οδηγός Εξεταστή, Ελληνικά Γράμματα, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 1997