Μάθημα στην κουζίνα !

Γράφει η Κατερίνα Παπατρέχα, Ειδική Παιδαγωγός

Έχετε φανταστεί πώς μια συνταγή μαγειρικής μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με φυσικό και αβίαστο τρόπο στη μάθηση αλλά και στην αυτονομία του ; Όλοι πρέπει να αισθανόμαστε χρήσιμοι και να συμβάλλουμε στην καθημερινότητα, ακόμα και τα παιδιά. Να θυμάστε ότι με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βάλει ένα παιδί στον υπολογιστή κάποιο παιχνίδι για να παίξει έτσι ακριβώς μπορεί να βάλει την τοστιέρα σε λειτουργία.

Είναι ανάγκη η μύηση στη γνώση και στο διάβασμα να γίνεται αθόρυβα και αβίαστα χωρίς να θυμίζουμε στα παιδιά το σχολικό περιβάλλον με τις υποχρεώσεις και την καθημερινή ρουτίνα του διαβάσματος.

Έτσι λοιπόν, στις διακοπές που υπάρχει ελεύθερος χρόνος, να κάνετε πράγματα που δεν κάνατε την υπόλοιπη χρονιά, μπείτε στην κουζίνα για μαγειρικούς μαραθώνιους…!!

Προσποιηθείτε πως δεν ξέρετε την συνταγή και ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει με το διάβασμά της αλλά και την εκτέλεσή της.

Άλλο διαβάζω, άλλο κατανοώ!!! Για να μπορέσει το παιδί να εκτελέσει τις γραπτές οδηγίες μιας συνταγής δεν αρκεί μόνο να διαβάσει την συνταγή αλλά πρέπει απαραίτητα να την κατανοήσει.

Ενθαρρύνετε να τη διαβάσει τμηματικά και να εκτελεί ανάλογα. Αν δυσκολεύεται με το διάβασμα γιατί είναι ακόμα στην πρώτη τάξη του δημοτικού, φροντίστε το αποτέλεσμα της συνταγής να είναι κάτι που λαχταράει να γευτεί.

Επίσης, αξιοποιούμε να διδάξουμε στα παιδιά τα μαθηματικά στον πιο αγαπημένο χώρο του σπιτιού, την κουζίνα. Η κουζίνα μετατρέπεται σε μαθηματικό εργαστήρι !!!

Αφού, όταν μαγειρεύουμε δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα:

§ Να ταξινομήσουν και να βάλουν στη σειρά τα υλικά που θα χρειαστούν για την συνταγή.

§ Να απαριθμούν τις μερίδες του φαγητού που θέλουμε να ετοιμάσουμε και τα υλικά που πρέπει να αγοράσουμε.

§ Να μετρήσουν τις ποσότητες των υλικών που χρειαζόμαστε, την θερμοκρασία του φούρνου, ακόμη και την θρεπτική αξία των φαγητών μας.

§ Να υπολογίσουν σε κλάσμα τις ποσότητες των υλικών, στερεών, υγρών.

§ Να περιορίζουν τις ποσότητες στο μισό ή να διπλασιάζουν και να βρίσκουν αυτόματα τις καινούργιες ποσότητες.

 

Αναθέστε τους λοιπόν ερωτήματα όπως :

§ Πόσες φέτες ψωμί χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τοστ για όλα τα μέλη της οικογένειας;

§ Πόσα γραμμάρια ζάχαρης άχνης χρειαζόμαστε για τους κουραμπιέδες αν θέλουμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα;

§ Πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε αν θέλουμε να φτιάξουμε μισή δόση κουραμπιέδων;

 

Θυμηθείτε ότι οι συνταγές θα πρέπει να είναι απλές, να δίνουν στα παιδιά ευκαιρίες για να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά που γνωρίζουν και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκτέλεση της συνταγής.


Η καλή οργάνωση του χώρου όπου θα εκτελεστεί η δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή εκτέλεσή της. Ένας χώρος χωρίς πολλά άσχετα με τη δραστηριότητα ερεθίσματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην εργασία που εκτελούν.


Η εκτέλεση μιας συνταγής προωθεί την αυτονόμηση των παιδιών στην κουζίνα αλλά και στην εξάσκηση δεξιοτήτων αυτό εξυπηρέτησης.

02 1 mageirikiΜε την εκτέλεση μιας συνταγής ενεργοποιούνται και εξασκούνται βασικές δεξιότητες που για τις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής είναι ίδιες όπως ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η αδρή και λεπτή κινητικότητα, συνεργεία χεριών και σωστή ακολουθία των βημάτων.

Επίσης με την ενασχόληση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, γνωστοποιούνται στο παιδί οι κανόνες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας συνταγής. Το παιδί μαθαίνει ότι δεν πρέπει να αγγίζει ηλεκτρικές συσκευές και πρίζες με βρεγμένα χέρια, αφαιρεί τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες μετά το τέλος της διαδικασίας ακόμη και πώς να χρησιμοποιεί αιχμηρά αντικείμενα.

Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητη η γνώση και η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως ότι το παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν και μετά τη δραστηριότητα, ο καθαρισμός του χώρου εργασίας και τέλος η κατάλληλη ένδυση στο χώρο της κουζίνας (σκουφάκι, ποδιά).

Φορέστε λοιπόν τις ποδιές σας και χαρείτε δημιουργικές ώρες μάθησης και ψυχαγωγίας με τα παιδιά !

Και μην ξεχνάτε, ακόμα και αν η συνταγή δεν πετύχει, θα έχετε περάσει ευχάριστα και δημιουργικά με τα παιδιά σας.